Topuk Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Yürüdüğümüz sırada yere ilk önce topuğumuz temas eder. Ağırlık ayağın dış tarafından başlayıp baş parmağa doğru dengeli biçimde dağılır. Bu yüzden topuklarımızın çok önemli bir işlevi vardır. Topuk ağrısı topuğun ön, arka ya da alt kısmında oluşabilir.

Topuk Ağrısı Hastalıkları…

 

  1. Plantar fasit: Topuk ağrısının en sık rastlanan nedeni plantar fasittir. Ayak tabanında yer alan, plantar fasya adlı, topuğu ayağın ön tarafına bağlayan esnek doku bandının iltihaplanması, zarar görmesi ve kalınlaşmasıdır. Plantar fasiitin başlıca belirtisi topuğun alt kısmında ağrıdır. Ağrı genellikle sabah yataktan kalkıldığında ya da bir süre dinlendikten, oturduktan sonra ayağa kalkıldığında şiddetlidir.
  2. Topuk dikeni: Topuk kemiğinin altında kemiğe benzer bir çıkıntı oluşmasına ‘topuk dikeni’ Bu sert çıkıntı röntgende bir dikene benzediği için hastalık topuk diken olarak adlandırılmıştır. Topuk dikeni, ayaktaki kas ve bağların zorlanmasına, yıpranmasına bağlı olarak topuk kemiğinin alt kısmında, kalsiyum birikmesiyle oluşur. Topuk dikeninde ağrı, hastalar tarafından ‘topuğa diken batıyormuş gibi’ diye tarif edilir. Fazlaca koşu veya sıçrama yapan sporcular arasında yaygındır. Ayağa tam uymayan ayakkabılar, , obezite, düzenli koşmak gibi nedenlerden dolayı topuk dikeni ortaya çıkabilir.

Bunların yanı sıra; bileğin arkasından topuk kemiğine uzanan aşil tendonun iltihaplanması sonucu oluşan ‘aşil tendiniti’ de topuk ve hatta bileğin arka kısmında ağrılara neden olabilir. Koşu yapan, çok yürüyen, uzun zaman ayakta kalan veya kısa tendonları olan kişilerde, tendona fazlaca yük binmesi sebebiyle daha sık rastlanır.

Topuk ağrısının diğer nedenleri olarak; Romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması) ve gut hastalığı gibi diğer artrit türleri, Bursit (eklemlerde kesecik iltihabı), Haglund hastalığı ve yaralanmalar sayılabilir.