Köprücük Kemiği (klavikula) Kırığı

Klavikula, omuz ile göğüs kemiklerini birbirine bağlar, bu nedenle köprücük kemiği olarak isimlendirilir. Genellikle, kaza, düşme veya omuza alınan darbelerden sonra ortaya çıkar.

Köprücük kemiği kırığının belirtileri nelerdir?

 

Klavikula uzunlamasına bir kemik olup, kırık genellikle orta hatta oluşur. Bazen göğüsle ve kürek kemiği ile eklemleştiği yere yakın kısımdan kırılabilir. Kırık bölge üzerinde hassasiyet ve ağrı mevcuttur. Kolun hareketi ağrı nedeniyle zordur. Bazen kırık uçları ciltten hissedilebilir. Genellikle kırık hattı üzerinde bir basamaklanma vardır. Nadiren kırık ucu ve fragmanı ciltten dışarı çıkabilir. Zamanla kırık bölgesinde morarma, şişme oluşur.

Köprücük kemiği kırığı nasıl teşhis edilir ? Nasıl tedavi edilir?

 

Kırık hattı ve durumunu değerlendirmek için röntgen yeterlidir, travmanın durumuna göre diğer kemiklerde kırık varsa detaylı değerlendirme için Bilgisayarlı Tomografi de istenebilir.

Köprücük kemiği kırıklarında; kırık hattı düzgün sınırlı veya ciddi basamaklanma yoksa cerrahiye ihtiyaç duyulmaz, ameliyat olmadan iyileşebilir. Sekiz bandajı (kalvikula bandajı) uygulanarak omuz uygun pozisyonda tutulur, kırık ucları birbirine yaklaştırılarak iyileşme beklenir. Çocuklarda iyileşmesi süresi 3-6 hafta iken, yetişkinlerde  6-8 haftadır. Kırık iyileşene kadar ağrı için ağrı kesici ilaçlar kullanabilir. Kırık iyileşmesi tamamlandıktan sonra zorlayıcı egzersizlere yavaş yavaş başlanabilir.

Kırık hattı çok ayrışmışsa, cildi tahriş ediyor veya cilten çıkmış ise, her iki köprücük kemiği birlikte kırılmışsa, bağlarda kopma varsa, hastada çoklu kemik kırıkları mevcutsa tedavi için ameliyat gerekir. Ameliyatla kırık uçları bir araya getirilerek kırık bölgesi plak vida gibi implantlar ile sabitlenir. Böylece daha erken omuz hareketine başlanabilir.