Kuyruk Sokumu Ağrısı (Koksigodini)

Kuyruk sokumu, omuriliğin bittiği nokta bulunur. Bu bölgede omurga kemiği öne yani içeriye doğru bir eğrilik yapar. Kuyruk sokumu ağrılarına tıpta ‘Koksigodini’ adı verilir. Mevcut ağrıyı koksigodini olarak tanımlanabilmesi için ağrının 2 aydan daha uzun süredir devam etmesi gerekir.

Kuyruk sokumu ağrıları her yaşta ve her an rastlanabilse de özelikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise kadınlarda leğen kemiği bölgesinin yapısının kuyruk sokumunu daha korunmasız bırakmasından kaynaklanmasıdır. Depresyon ve kaygı bozukluğu bulunan kişilerde daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.

Kuyruk sokumu ağrısının nedenleri nedir?

En sık görülen sebep arka üzeri dümedir. Bunun yanısıra uzun süre hareketsiz oturma, ağır yük kaldırmaktan ileri gelen zedelenmeler, zorlu fiziksel aktivite ve egzersizler yanında doğumsal anormallikler, eklem iltihapları, kemik hastalıkları, dolaşım bozuklukları da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Tüm bunlara ek olarak, psikolojik nedenler de kuyruk sokumu ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca makat bölgesi iltihapları, kıl dönmesi gibi rahatsızlıklar koksigodini’den ayırt edilmelidir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı belirtileri nelerdir ?

Bu hastalıkta en önemli belirti kuyruk sokumu etrafında geçmeyen ve tekrarlayan derin ağrıdır. Bu durum kişide huzursuzluğa neden olur, hastanın hayat kalitesini düşürür. Hastalar normal oturmakta zorluk çektiklerinden genellikle yan oturmayı tercih ederler.  Dışkılama öncesinde ve sonrasında, cinsel birleşme sırasında ağrı hissedebilirler.

 

Hasta muayene edildiğinde kuyruk sokumu üzerinde hassasiyet saptanır. Gerekirse genel cerrahi tarafından makat bölgesi muayene edilerek ağrı yapabilecek diğer nedenler dışlanmalıdır. Ayrıcı diğer nedenleri dışlamak için kemik filmi ve MR istenebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı nasıl tedavi edilir?

Başlangıç döneminde koksigodini için oturma simidi verilerek ağrılı bölgeye yük gelmesi engellenmelidir. Ağrı kesici ilaçlar, kabızlığı önleyici tedbirler, ılık oturma banyoları ağrıyı azaltmaya yardımcıdır.

 

Geçmeyen kuyruk sokumu ağrılarında anestezi altında elle manüplasyon ve ağrılı bölgeye yapılan kortizon ve lokal anestezik karışımı enjeksiyonlar çok faydalı  olmaktadır.

 

Tüm tedavilere rağmen ağrısı geçmeyen hastaların ancak %20’sine cerrahi tedavi gerekir. Bu yöntemde hastanın kuyruk sokumu kemiğinin uç kısmı çıkarılır. Ancak bu bölgede yapılan ameliyatlar sonrası enfeksiyon riskinin yüksek olması ve ağrının %100 geçme garantisinin bulunmaması nedeni ile bu yöntem en son tercih edilmelidir.