MORTON NÖRÖMASI NEDİR?

Ayak parmakları arasından geçen sinirin sıkışması ya da ayak parmaklarına giden sinirlerden birinin çevresindeki dokunun kalınlaşması durumuna Morton Nöröması denir. Nöroma, vücudun çeşitli yerlerinde gelişebilen sinir dokusunun kalınlaşmasıdır. En yaygın nöroma olan Morton nöroma ise ayağın alt kısmını etkileyen ağrılı bir durumdur, en yaygın olarak üçüncü ve dördüncü parmakların arasındaki alandır.

Morton nöroma kişiye ayakkabısının içinde bir çakıl taşına basıyormuş veya çorap içindeki katlanmanın üzerinde duruyormuş hissi verir. Ayak tarağında devam olarak ağrıya neden olan morton nöroma, aynı zamanda bir bilye üzerinde yürüyormuş hissi yaratır. İyi huylu sinir tümörü olarak adlandırılan morton nöroma, doğrudan tümör olarak nitelendirilemez. Morton nöroma genellikle 3. ve 4. ayak parmakları arasında gözlemlenmektedir.

Morton nöroma belirtileri nelerdir?

 

Sanılanın aksine, ayak tabanında yumru gibi dışa dönük bir belirtisi yoktur. Bunun yerine; ayak tabanında keskin, yanıcı bir ağrıya neden olabilir. Parmaklarda uyuşukluk, yanma veya batma hissedilebilir.

 

Morton nöroma nedenleri

 

Erkeklere kıyasla kadınlarda 10 kat daha fazla görülen morton nöroma, genellikle bir travma veya aşırı basınç sonucunda meydana gelmektedir. Kişiden kişiye değişkenlik gösteren anatomik yapı ve bazı alışkanlıklar (yüksek topuklu ayakkabılar, koşu gibi ayak tabanını tekrarlayan yüklenme oluşturan spor dalları) morton nöroma problemine yol açan nedenlerin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, ayak deformiteleri (ayak nasırları, içe kıvrık ayak parmakları, yüksek kemerli ayaklar veya düz tabanlık) morton nöromayı geliştiren risk faktörlerindendir.

 

Morton nöroma tanısı nasıl konur?

 

Morton nöromanın erken teşhisi, daha invazif tedavilere olan ihtiyacı büyük ölçüde azaltır ve ameliyat seçeneğini öteler. Morton nöromanın tanısı genellikle fizik muayene ile konulur. Özellikle şüphe duyulan durumlarda çekilen kontrastlı MR’larda ise bu lezyon görülebilir. Röntgen başka hastalıkları ayırt etmek için yardımcıdır.

 

Morton nöroma nasıl tedavi edilir?

 

Öncelikle hastanın rahat ayakkabı kullanımını tercih etmesi önerilmektedir. Buradaki amaç sinir üzerine binen basıncı azaltmaktır.  Ayakkabı seçimindeki değişikliklerin yanı sıra antieflamatuvar ilaçlar ve metatarsal pedler kullanılır. Cerrahi dışı tedavi ancak %15-20 hastada şikayetleri azaltabilir.

Tüm bunlara rağmen herhangi bir olumlu yanıt alınamıyorsa cerrahi müdahale düşünülür. Cerrahi tedavide 3-4 tarak kemikleri arasında transvers bağ bölgesinde yapılan 2-3 cm’lik kesi ile transvers ligaman kesilerek sinirin serbestleştirilmesi yapılır ya da kalınlaşmış olan sinir segmeti çıkarılır. Ameliyat sonrasında 15 gün istirahat önerilir. Ayrıca hastanın 6-8 hafta boyunca rahat ayakkabı giymesi önerilir. Hastanın tam iyileşme süreci ortalama 8 hafta sürmektedir. Cerrahi tedavi ile bu lezyonun çıkarılması sonucu %85-90’a varan oranda şikayetler tamamen ortadan kalkabilmektedir.