Tarsal tünel sendromu (TTS) nedir?

Siyatik sinirlerin ayağa giden uzantısı olan tibial sinirin, ayak bileği seviyesinde bulunan tarsal kanal içinde sıkışması sonucu, ayak bileği, topuk ve ayak tabanına yayılan ağrı oluşmasına tarsal tünel sendromu denir. Ayak bileğinden geçen sinirin zedelemesi sonrasında ayak altında, ayak parmaklarında veya ayak üzerinde ağırlıklı olan ağrı-uyuşma şikayetleri hastalık ilerledikçe bacaktan dize kadar çıkabilir.

Tarsal tünel sendromu kimlerde görülür?

Diğer sendromlara göre daha nadir görülen tarsal tünel sendromu, gün boyu ayakta duran kişilerde, ayak bileğinin ani darbe alması ya da burkulma gibi durumlar sonucunda görülür. Ayakta oluşan bir rahatsızlık olduğundan dolayı, gün içerisinde ayaklara çok fazla ağırlık bindirmek bu rahatsızlığı tetikler.

Topuk Dikeni İle Karıştırılmamalı…

 

Tarsal tünel sendromundaki hastalarda ayakta uyuşma, bazen güç kaybı, karıncalanma ve hissizlik gibi durumlar görülebilir. Bazen de batma tarzında acılar, iğnelenme tarzı ağrılar, karıncalanmalar, hissizlik ve yanma hissi görülür. Bazı kişilerde giderek ilerleyen ağrılar olabildiği gibi, bazılarında ise aniden baş gösteren semptomlar oluşabilir.

 

Tarsal tünel sendromu, yine ayakta görülen ‘Topuk Dikeni’ rahatsızlığıyla çok karıştırılır. Hatta çoğu TTS hastası topuk dikeni tanısıyla aylar boyunca tedaviler görüp bunlardan hiç yanıt alınamadığı zaman TTS teşhisi konulur.

Tarsal tünel sendromu tanısı nasıl konur?

 

Hastalığın tanısı öncelikle şikayetler ve muayene ile konulur. EMG (elektromiyografik test) dediğimiz sinir testi tanıyı desteklerse tanı kesinleştirilir. Yine de tanı konamayan hastalarda sinir bloğu testi uygulanır. Sinire lokal anestezi yapılır ve ayaktaki ağrı geçiyorsa tanı kesinleştirilmiş olur.

 

Ayak bölgesinde olabilecek enfeksiyon, travma, tümör gibi durumlar sinir zedelenmesine neden olabileceğinden dolayı bu sebeplerde dışlanmalıdır. Bunun için kan testleri ve MRI istenebilir.

TTS Tedavisi…

 

Ağrılar çok şiddetli değilse iltihaplanmayı azaltarak sinir sıkışmasını hafifleten ilaçlar kullanılabilir. Mümkün olduğunca ayak bileğini yormaktan kaçınmak ve buz uygulamak ağrıyı rahatlatacak ve iyileşmeye yardımcı olacaktır. Uygun ortopedik tabanlık tedavisi ve TTS için özel egzersizler şikayetlerin azaltılmasında önem arz eder.

 

Geçmeyen Tarsal Tunel ağrılarında radyo frekans (RF) yöntemiyle sinir blokajı yapılabilir.

 

Tüm bu tedbirlere rağmen şikayetlerin rahatlamadığı veya EMG de sinirin ileri derecede basıda olduğu hastalarda ameliyatla sinirin baskıya uğradığı kısım açılarak sinir gevşetmesi yapılır.