PRP TEDAVİSİ İLE VÜCUDUNUZA NEFES ALDIRIN
Bedenimiz her an kendi kendini tedavi eder. Kanımızdaki pıhtılaşma hücrelerinde bulunan mucizevi proteinler dokularımızın tamirini sağlar. Son yıllarda tıpta başırıyla kullanılan hücreler yardımıyla doku tamiri ve gençleştirme işlemi (PRP tedavisi) ortopedi alanında da, seçilmiş vakalarda, başarıyla uygulanıyor.
Kanımızın 1 mililitresinde 150-400 bin pıhtılaşma hücresi bulunur. Hastadan alınan kan, bir takım yoğunlaştırma, konsantre etme işlemlerinden geçirilir. Pıhtılaşma hücresinden zengin kan haline gelir. Elde edilen ürüne ‘PRP’ denir. İyi bir PRP’nin mililitresinde en az 1 milyonun üzerinde pıhtılaşma hücresi olmalıdır.
PRP tedavisi hangi durumlarda kullanılır?
Zamanla eklemlerde gelişen yıpranma sonucu, kıkırdak doku aşınır, sürtünme artar. Eklem-ler ses çıkarmaya, şişmeye, ağrı yapmaya başlar ve hareketlerimiz gittikçe kısıtlanır. Bu tabloya kireçlenme (artroz) denir. PRP tedavisi günümüzde en fazla diz kireçlenmelerinde kullanılır. Bunun dışında PRP tedavisi şu hastalıklarda kullanım alanı bulmuştur;
-Ön çapraz bağ yaralanmaları
-Menisküs yırtıkları,
-Omuz Kas Yırtıkları
-Tenisçi Dirseği, Golfçü Dirseği
-Tendinitler
-Ayak Bileği burkulması
-Topuk Dikeni
-Kulunç Ağrısı
-Tendon yırtıklarının tedavisi, vb.
Başarılı PRP tedavisi için;
1-Öncelikle hastalığın teşhisi doğru konulmalı ve uygun hastalara PRP tedavisi yapılmalıdır.
2-Yeterli pıhtılaşma hücresi konsantre edebilecek kalitede hazırlama kitleri kullanılmalıdır.
3- Kullanılan hazırlama kitleri, dışarıdan enfeksiyon bulaşımına izin vermeyecek yapıda ve güvenlikli olmalıdır.
3- PRP tedavisi uzman ve tecrübeli hekimler tarafından doğru bölgeye uygulanmalıdır.
PRP’nin yan etkileri var mıdır?
Kişinin kendi kanından elde edilen PRP, yine hastanın kendisine yapıldığından ürünün doğru-dan bir yan etkisi yoktur. Dokulara zarar vermez, alerji gibi yan etkiler yapmaz. Fakat steril şartlarda ve uzman ellerde yapılmayan PRP tedavisi sonrası mikrop kapma, eklem hasarı gibi enjeksiyona bağlı komplikasyonlar gelişebilir.