ORTOPEDİDE ‘KÖK HÜCRE’ TEDAVİSİ

Diz eklemlerinde görülen rahatsızlıklar ağrı ve yürüme güçlüğü nedeniyle yaşam kalitesini önemli derecede olumsuz etkiler. Egzersizden ilaçlara, fizik tedaviden eklem içi enjeksiyonlara, son aşamada ise ameliyata kadar pek çok yönteme başvurularak hastaların şikayetlerini hafifletmek mümkün…

 

Güzel haber ise tıp dünyasında son yıllarda kök hücre tedavisi üzerine yapılan çalışmaların ortopedide ve de özellikle diz kireçlenmesi tedavisinde ciddi katkı vermesi. Bu yöntem, ileri diz kireçlenmesinde henüz kesin bir çözüm sunamasa da, özellikle erken dönemde uygulandığında diğer yöntemlerle sonuç alınamayan kişilerde, şikayetlerde azalma ve eklem hareketlerinde artma sağlıyor. Hastanın kendi dokusundan bir tedavi olması da kök hücre yöntemini her zaman cazip kılıyor.

Kök Hücre nedir?

 

Her bir insan iki kök hücrenin birleşmesinden meydana gelir. Bu ana hücre çoğalır, farklılaşıp dönüşerek vücudumuzdaki dokuları, organları ve uzuvları oluşturlar. Fakat vücudumuz tamamlandıktan sonra da dokularımız içinde dönüşmeden kalan kök hücreler vardır. Bu kök hücreler dokularda yaralanma olduğunda bulundukları dokunun hücresine dönüşerek yaralanan kısmı tamir ederler. Böylece kök hücreler onarılması güç dokuları onarır, yeni damar oluşumu sağlayarak kan akımını artırarak yaşlı dokuları sıkılaştırır ve gençleştirirler. Yani özetle kök hücre; farklı hücrelere dönüşme ve çoğalma yeteneğine sahip özel hücrelere denir. Yaşla birlikte sayıları azalsa da bu potansiyel hücreler ömür boyu dokularımızda mevcuttur.

Araştırılmalar sonucunda kıkırdak, bağ ve tendon yapısına dönüşebilen mezenkimal kök hücre dediğimiz hücrelerin vücudumuzda en çok göbek çevresi yağ dokusunda bulunduğu gösterilmiştir. Bu hücrelerin bulundukları dokudan alınarak izole edilmesi ve hasarlı dokuya verilmesine biz ‘Kök Hücre Tedavisi’ diyoruz. Yağ dokusundan enjeksiyonla alınarak hazırlanan kök hücre çözeltisine stromal vasküler fraksiyon (SVF) ismi verilmektedir. SVF içinde kök hücrelerden başka, yağ hücreleri, çeşitli iyileştici proteinler ve diğer doku hücreleri de bulunmaktadır.

 

Hastalığın cinsine, uygulanacak bölgeye, uygulanacak kök hücre tipine ve miktarına göre kök hücre tedavisi değişmekle birlikte ülkemizde bu yöntem giderek artmaktadır.  Uygulama olarak farklı yöntemlerin ve metodların kullanıldığı kök hücre tedavisinde, bizde bizi farklı kılan bir yöntem uygulamaktayız.

Kök Hücre uygulama yöntemimiz:

 

“Kök Hücreden Gelen Sağlık” olarak özetleyebileceğimiz yöntemimizin diğer uygulamalardan farklılık ve avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

 

1- Kök hücre (SVF) ile PRP tedavisini birlikte uyguluyoruz. PRP uygulaması halk arasında kök hücre tedavisi olarak bilinse de bu doğru değildir. PRP kandan, SVF ise yağ dokusundan hazırlanır. PRP (Platelet Rich Plasma)’yi Türkçe’ye çevirirsek, pıhtılaşma hücrelerinden zenginleştirilmiş kan diyebiliriz. Bu uygulamada; kişiden alınan kan özel bir işleme tabi tutularak, içerisindeki pıhtılaşma hücreleri ayrıştırılıp serum haline getirilir. Bu serum içerisinde vücudun iyileşmesini uyaran çeşitli proteinler bulunur. Bu proteinler sayesinde PRP tedavisi iyileşmeyi uyarıcı bir etki yapar. PRP tedavisi kök hücre tedavisi öncesi yapılabileceği gibi tek seans olarak kök hücre tedavisi ile birlikte uygulanabilir. Böylece hasarlı bölgeye uygulanan kök hücrelerin, dokunun orjinal hücrelerine dönüşümü uyarılarak daha güçlü bir doku tamiri sağlanabilir.

 

2- 30 cc gibi küçük miktarlarda yağ dokusundan milyonlarca kök hücre ayrıştırmak mümkün olduğundan, bugün kök hücre tedavisini sadece lokal anestezi ile yapılabiliyoruz.

 

3- İşlem 45 dakikada tamamlanabilmekte, hasta 1 saat dinlendirdikten sonra evine gidebilmektedir.

Kök Hücre (SVF) tedavisine hangi durumlarda başvurulur?

 

Bu gün kök hücre tedavisini en çok hafif veya orta dereceli kıkırdak aşınması olan eklem kireçlenmelerinde kullanmaktayız. Kireçlenme daha doğru ismiyle eklem yaşlanması ağrıları, bayanlarda 40 erkeklerde 45 yaşından sonra başlayabilmektedir. Burada önemli olan yıpranma ilerlemeden yani iş işten geçmeden tedaviye başlamaktır. Yoksa ileri derecede deforme olmuş kıkırdağı hiç kalmamış eklemlerde kök hücre tedavisinin kıkırdağı geri getirebilecek kadar becerisi yoktur.

 

Bunun yanı sıra ortopedide kök hücre tedavisi;

  • Kısmi kas-tendon yırtıkları(omuz, ön çapraz bağ, aşil vs.) ve menisküsün ameliyat gerektirmeyen yırtıklarının tedavisinde, sporcu sakatlanmalarında sahaya erken dönüş için,
  • Ameliyat sırasında doku iyileşmesine yardımcı olarak: Omuz kas ve tendon yırtıkları, menisküs, ön çapraz bağ ve herhangi bir nedenle kemiğe giden kan akımının kesilmesiyle kemik ölmüne neden olan osteonekroz hastalığında,
  • Tenisçi direği, plantar fasiit, patellar tendinit gibi tendon iltihaplanmalarında,
  • Özellikle diabetik yaralar ve venöz ülser yaraları gibi kapanmayan yaraların tedavisinde, iyi sonuçlar vermektedir.

Kök Hücre tedavisinin faydaları:

 

Bugün kök hücre tedavileri yeni uygulanan tedaviler olup tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de son dönemde fazlasıyla yaygınlaşmaya başlamıştır. Kök hücreye dair yeni araştırmalar devam etse de uygulamanın ortopedik alanda ciddi faydalar sağladığı ortadadır. Özellikle diz kireçlenmesinde, kök hücre tedavisi büyük umut vaat etmektedir.  Kıkırdak hasarının kendi kendine iyileşmesi çok zordur. Bu noktada kök hücre tedavisi fayda sağlarken, uygulama sonrası hastaların ağrıları geçmekte, hareket kısıtlılıkları düzelmektedir.

 

Kök Hücre tedavisinin yan etkisi var mıdır? 

 

Kök hücreler kişinin kendi dokusundan elde edildiği için herhangi bir yan etki ya da alerjik reaksiyon oluşturmaz. Sadece yapılan müdahaleye bağlı lokal yan etkiler, %5 oranında ise dizde geçici şişlik oluşturma riski vardır. Bu yan etkiler genellikle 1-2 hafta içinde geçmektedir.

 

Kök Hücre tedavisi kimlere uygulanamaz?

 

Pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar ve de bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişilere uygulanmaz.

Aspirin benzeri ilaç kullanlarda müdahaleden 5 gün önce ilaç kesilmelidir.

 

 

Kök Hücre tedavisinin etkisi ne zaman başlar, faydası ne kadar sürer?

 

Yapılan çalışmalar henüz çok yeni olduğundan 2 yıllık sonuçlar bildirilmiştir. Buna göre uygulama etkisini bir ay içinde göstermekte ve genellikle etki 2 yıl sürmektedir.

 

Kök Hücre kaç kez uygulanabilir?

 

Genellikle tek doz uygulama yeterli olmaktadır. Fakat işlem gerektiğinde istendiği kadar tekrar edilebilir.

 

Kök Hücrenin maliyeti nedir?

 

Hastalığın cinsine, uygulanacak bölgeye, uygulanacak kök hücre tipine ve miktarına göre maliyet değişmekle birlikte, kullanımın yaygınlaşması, sarf malzeme fiyatlarının rekabete bağlı olarak düşmesi sayesinde bugün kök hücre tedavisi kolaylıkla ulaşılabilir maliyetlere inmiştir.

 

Kök Hücre tedavisi tüm eklem ağrılarına çözüm üretir mi?

 

Bugün eklem ağrıları çok yaygın bir problem olup, hayatı boyunca eklem ağrısı yaşamayan insan yoktur.

Ancak her eklem ağrısı aynı değildir. tüm eklemler birbirinden farklı olduğu gibi, kişinin sağ ve sol taraf eklemi bile birbirinden farklıdır. Ayrıca eklem ağrısı tek bir nedene bağlı değildir. Örneğin; kireçlenme, travma, romatizmal hastalıklar, kan hastalıkları, doğumsal eklem hastalıkları gibi. Bundan başka kişisel faktörlerde (kilo, kas yapısı, cinsiyet) eklem yıpranma miktarını etkilemektedir.

Dolayısıyla  hiç bir hasta diğeri ile aynı olmadığı gibi aynı kişinin sağ ve sol eklemi bile birbirinden farklıdır. Bu nedenle, her bir birey, her bir eklem tek tek değerlendirilmeli, gerekli tetkikler yapıldıktan sonra uygulanabilecek tedaviler belirlenmeli, hasta ile tedavi neticesinde alınabilecek sonuçlar konuşulmalı ve beklentiler iyi tespit edilmelidir.

 

Kök Hücre tedavisi, diz protezi ameliyatını ortadan kaldırıcı bir çözüm müdür?

 

Toplumun her kesiminde görülebilen kıkırdak hasarlarının tedavisinde kök hücre tedavisi yeni bir umuttur. Kök hücre tedavisi hafif veya orta dereceli kıkırdak aşınması olan kireçlenme durumunda iyi bir tedavi yöntemidir. Ancak ileri derecede kıkırdak kaybı gelişmiş, hatta kemiği deforme olmuş eklemlerde kök hücre tedavisi protez ameliyatının yerine geçmez ancak ameliyatı bir süre erteleyebilir.