Ne zaman PRP, Ne zaman Kök Hücre Tedavisi ?

Ne zaman PRP, Ne zaman Kök Hücre Tedavisi ?

Diz ağrısı ve diz kireçlenmesi, bugün insanoğlunun en çok yaşadığı eklem problemlerinin başında gelmektedir. Eklem kireçlenmesi eklem kıkırdağını yavaş yavaş yıpratan ilerleyici bir durumdur. Yaşla birlikte doğru oranda artan diz kireçlenmesi, daha çok orta, ileri yaş ve kadınlarda sık görülen bir nevi yaşlılık hastalığıdır.

Peki, kireçlenme ve diz ağırlarından nasıl kurtulabiliriz? Cerrahi tedavilerde ciddi başarılar alınmakla birlikte ameliyatsız yöntemlerle de kireçlenmeden kurtulmak veya ameliyatı geciktirmek mümkün müdür?

Kireçlenme (tıbbi adıyla osteoartrit), eklemlerde ortaya çıkan ilerleyici kıkırdak yıpranması ile kendini gösteren, orta ileri yaşta ve kadınlarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Diz ekleminin osteoartriti başka bir hastalığa bağlı olmadan yaşlanma süreci ile beraber görülebileceği gibi çeşitli romatizmal hastalıklar, kan hastalıkları, ilaçlara bağlı ve travma sonrasında eklem kıkırdağının bozulması gibi sebeplerden de oluşabilir. Zaman zaman sinsi ağrılar, sabah tutulmaları, hareket ettikçe duyulan sürtünme sesi gibi şikayetler ile başlayıp zamanla kişiyi, oturup kalkma, merdiven çıkma gibi basit eylemleri bile yapamaz hale getirir.

Günümüzde diz kireçlenmesinde ameliyatsız tedavi yöntemleri gittikçe artmakta ve daha biyolojik tedaviler tercih edilir olmaktadır. Bugün en çok kullanılan ve başarı sağlayan biyolojik tedaviler PRP ve Kök Hücre yöntemleridir.

PRP ve Kök Hücre Tedavisi

PRP; kendi kanımızdan pıhtılaşma hücrelerini ayrıştırılarak elde edilir. Eklem içine enjekte edilerek tedavi uygulanır. PRP’nin içinde tamir edici, yenileyici ve ağrıyı azaltıcı proteinler bulunmaktadır. Bu sayede doku yenilenmesi ve tamiri sağlanır. Bugün yanlış bilinen bir gerçekte PRP uygulamasının kök hücre tedavisi olmadığıdır. Kıkırdak aşınmaları daha ileri boyutta ise, ağrı ve hareket etme sıkıntısı mevcutsa hekiminiz kök hücre tedavisini tercih edilebilir.

Kök hücre son yüz yılın en büyük buluşudur. Kök hücreler dokularda damarların çevresinde yerleşmiş öncül hücrelerdir. Doku hasarı meydana geldiğinde bu hücreler aktif hale gelirler. Bir taraftan dokunun tamiri için gerekli büyüme faktörlerini salgılarken, diğer taraftan iyileşme için gerek duyulan kas, kemik, eklem kıkırdağı ve yağ gibi farklı dokulara dönüşebilirler. Eklem kıkırdağında kan damarları ve sinir olmadığı için kendi kendine onarım imkansızdır.

Kireçlenme tedavisi için kök hücreler göbek yağ dokusundan elde edilebilir. Bu işlem için hastaya lokal anestezi ya da kısa süreli anestezi uygulamak yeterlidir. Elde edilen kök hücre süspansiyonu, stromal vasküler fraksiyon (SVF) olarak adlandırılmaktadır. SVF, lokal anestezi ile direk eklem içine enjekte edilir.

Kök hücre tedavisi en yoğun olarak diz kireçlenmesinde kullanılsa da, menisküs yırtıkları, ameliyat sonrası geçmeyen ağrılar, spor sakatlanmaları, kas ve tendon yaralanmalarında tedaviye yardımcı olarak da kullanılabilmektedir.

Kıkırdak hasarı fazla olmayan kireçlenme hastalarında uygulanan kök hücre tedavisi sayesinde, çoğu zaman ağrılarda ciddi azalma ve eklem hareketlerinde düzelme meydana gelir. Protez ameliyatı gerektirecek kadar ileri kireçlenmesi olan hastalarda ise, kök hücre tedavisi ancak ameliyatı belirli süre geciktirebilmektedir.