Trokanterik Bursit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Trokanterik bursit veya diğer adıyla kalça bursiti; Uyluk kemiği (trokanter) ile kalça dış tendonları arasında bulunan bursanın hassas ve ağrılı bir hal alarak iltihaplanmasıdır.

Bursa’; vücutta eklem çevresinde veya kemik çıkıntılar üzerinde bulunan koruyucu keselere verilen isimdir. Bursa keseleri dirsek, omuz ve diz dahil olmak üzere vücudun birçok büyük ekleminde bulunur. Bursaların içerisi eklem zarına benzer bir zar ile kaplıdır. Bu zardan salgılanan yoğun kıvamlı bir sıvı ile dolu olan bu küçük keseler, eklemlerin yağlanmasını ve vücut parçalarının birbirine sürtünmesini  engellerler.

Trokanterik bursa, diğer bursalar gibi, kalça aşırı kullanılırsa veya travmaya uğrarsa iltihaplanır ve ağrılı hale gelir. Trokanterik bursit tek taraflı olabileceği gibi iki kalçada da aynı anda oluşabilir. Bu rahatsızlık kalça ağrısının en yaygın nedenlerindendir. Trokanterik bursit; her yaş grubunda görülebilmekle birlikte orta yaş bayanlarda daha sık görülmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Hastalar genellikle kalçanın yan kısmındaki kemik çıkıntı üzerinde ağrı şikayeti ile gelir. Buna ek olarak;  etkilenen tarafta yatarken, el ile kalça dış kısmına bastırıldığında veya alçak bir yerden kalkerken ya da merdiven çıkarken bu bölgede ağrı hissedilebilir. İleri dereceli bursitlerde kalça arkasına yayılan ağrı şikayeti genellikle siyatik sinir hastalığı ile karışabilir.

Nasıl teşhis konur?

Çoğu zaman teşhis için dikkatli bir muayene yeterli olmaktadır. Siyatik ağrısı, diğer kalça ağrılarından ayırmak için veya kas yırtılması olup olmadığını anlamak için MRI istenebilir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Çoğu kalça bursiti aşırı kullanımdan kaynaklandığından en iyi başlangıç tedavisi önlemdir. Soruna neden olan faaliyetlerden kaçınmak veya değiştirmek tedavinin başarısı için son derece önemlidir. Kişideki; bacak uzunluğu farklılıkları, duruş bozukluğu, spor veya çalışma sırasında zayıf teknik gibi temel koşullar düzeltilmelidir.

Aşırı kullanma veya sürtünme sonucu oluşan bursitlerde antienflamatuvar(ödem çözücü) ilaçlar ve istirahat tedavisi verilir. Yürüteç, koltuk değnekleri ve diğer araçların kullanılması da sürece yardımcı olabilir. Tüm bunların yanı sıra; uzman bir fizyoterapist desteği de alınabilir. Özellikle, esnekliği artırmak ve kasları güçlendirmek için bursit kalça egzersizleri ciddi fayda sağlar.

 

Bu önlemlere rağmen geçmeyen bursitlerde kese içine kortizon enjeksiyonu yapılması faydalı olabilir.

Mikrop kapmış bursitlerde enjektör ile içerisindeki sıvı çekildikten sonra uygun antibiyotik tedavisi verilir.

 

Tüm bu tedavilerden sonuç alınamazsa; kronikleşmiş bursitin tedavisinde cerrahi olarak çıkartılması ve altta yatan kemik çıkıntının törpülenmesi gerekebilir. Ameliyat açık veya kapalı/artroskopik teknikle yapılabilmektedir. Her iki durumda da hastalar 2 ay ağır işlere zorlamamalıdırlar. Ağrı genellikle ameliyattan sonraki 2-4 ay içinde düzelir, ancak tamamen iyileşmesi 6 aydan bir yıla kadar sürebilir.