Tırnak Batması

Tırnak batması, tırnak köşe veya kenarının yumuşak ete battığı yaygın bir problemdir. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir, bu esnada oluşan enflamasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler. En sık olarak ayak baş parmağında görülür ve ağrı, kızarıklık, şişme şikayetlerine neden olur.

Ayakkabı giymek ve yürüme gibi günlük aktivitelerimizi güçleştirir. Tedavi edilmediğinde ise iltihabın kemiğe ilerlemesi (osteomyelit) ve sistemik enfeksiyonlar dahi gelişebilir. Özellikle diyabetik hastalarda bu tür iltihaplanmalar parmağın hatta tedavi gecikirse ayağın kaybedilmesine sebebi olabilir.

Tırnak batması neden olur?

 

Tırnağın büyüklüğü ile tırnak yatağı genişliği arasındaki dengesizlik tırnak batmasının önemli bir nedenidir.

Bu duruma en sık ayak tırnaklarının yanlış şekilde kesilmesi neden olur.  Ayak tırnakları düz bir şekilde kesilmeli, köşe kısımları alınmamalıdır. Bu kısımlar alındıkça tırnak ete doğru ilerler.

Bunun dışında diğer sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Kalıtsal tırnak problemleri, tırnak boyutu ile tırnak yatağı genişliği oranında dengesizlik, Kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak

 

2- Uygun olmayan ayakkabı giyilmesi: Tırnakları sıkıştıran dar, sivri ayakkabılar ve çoraplar giymek

 

3- Ayak tırnağının yaralanması, darbelere maruz kalması

 

4- Tırnaklarda mantar enfeksiyonu

 

5- Uygun şekilde yapılmayan manikür ve pedikür uygulamaları

Tırnak Batması belirtileri nelerdir?

 

Tırnak batmasında en sık görülen belirti ağrıdır. Ağrı tırnağın bir veya iki tarafında olabilir ve dokunma ile ağrı artar. Batık tırnak tedavi edilmezse zamanla bu tabloya  iltihap bulguları eklenir; şişme, kızarıklık, ısı artışı ve akıntı görülür.

 

Tırnak Batması yaşmamamak için nelere dikkat  etmeliyiz?

 

Tırnak batmasını önlemek için ayak tırnaklarını düz kesmek, çok kısa kesmemek ve güzelce törpüleyip kenar keskinliğini gidermek gerekir. Giydiğimiz ayakkabılara dikkat etmeliyiz, burun kısmı dar ve topuğu yüksek ayakkabılardan kaçınmalıyız. Ayakların hiçbir şekilde nemli kalmaması ve parmak uçlarında kurumaya ve kabuklanmaya bağlı olarak küçük çatlaklıkların oluşmaması mantar gelişmemesi için önemlidir.

Tırnak Batması nasıl tedavi edilir?

 

Tırnak batmasında enfeksiyon gelişimini önlemek için zaman kaybetmeden tedaviye başlamak önemlidir. Hafif batmalarda, enfeksiyon gelişmeden önce evde yapılabilecek küçük tedaviler başlangıçta yeterli olabilir. Antiseptik konmuş ılık sıcaklıkta bir su içinde ayak bekletildikten sonra batan tırnak altına bir pamuk parçası koymak ve bunu günlük değiştirmek tedavi edici olabilir. Böylece tırnak ile cilt arasında bir tampon alan oluşturup tırnağın ete batmadan buradan büyümesi sağlanır. Ek olarak antienflamatuar ağrı kesici ilaçlar kullanılır.

Kavisli tırnak şekline sahip kişilerde batmayı ortadan kaldırmak için tırnağa gergi teli takılarak tırnak düzleşmeye zorlanır. Belli aralıkla tel değişimi yapılır.

Bu yöntemlere rağmen geçmiyorsa, parmak aşırı şiş ve ağrılıysa, bölgede şiddetli hassasiyet, ısı artışı gelişirse ve irin akıyorsa, kişide şeker hastalığı varsa cerrahi müdahale gerekir. Batık tırnağın bir kısmı ya da tırnağın tamamı çıkarılır.

Hastayı ameliyata hazırlamak için önceden antibiyotik verilebilir. Cerrahi İşlem lokal anestezi ile yapılır. Batık tırnak kenarı tırnak yatağı ile birlikte çıkarılır. Bu işlemin başarı şansı % 95 civarındadır. İşlem sonrası ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi verilebilir.  3-4 gün istirahat önerilir.

 

Tırnak batması konusunda doğru bilinen en önemli yanlışlardan biri de tırnak kenarının alınması yerine tırnağın tümünün çekilmesinin daha iyi olduğudur. Bu durumda yeniden batık oluşma oranı %80-90’dır. Ayrıca tırnak yatağının iyileşmesi iki ay gibi bir süre alır. Bu nedenlerle bir çok hastada tırnağın tamamının çekilmesi önerilmemektedir.