OSTEOİTİS PUBİS NEDİR?

Futbolcuları vuran ağrı olarak ün yapan Osteitis pubis; kasık ve uyluk iç bölgesindeki ağrıların en önemli nedenlerinden biridir. Pelvis dediğimiz leğen kemiklerinin ön kısmında birleşme yeri olan pubis kemiğinde iltihabi reaksiyon (enflmasyon) ve ödem ile oluşan bir hastalıktır. Osteitis pubisin altında yatan ana neden kesin olarak bilinmemekle birlikte tekrarlayan travmaların neden olduğu düşünülür.

Osteitis Pubis belirtileri nelerdir, kimlerde görülür?

 

Hastalık çoğunlukla genç atletik sporcu erkeklerde görülür. Futbol, basketbol, dans ve dövüş sporları ile uğraşan sporcularda sıklıkla rastlanmaktadır.

 

Bir aydan uzun süreli, koşma, dönme, topa vurma, yan tarafa yatma, öksürme ve hapşırma ile artan kasık ağrısı durumunda osteitis pubis akla gelmelidir.  Kasık, alt karın, kalça ve testislere de ağrı vurabililir. Başlangıçta ağrı kaslar ısınınca geçer, ancak hastalık ilerledikçe aktivite sırasında da batıcı ve yanıcı tarzda ağrılar görülür. Kuvvetsizlik ve hareket etme de ciddi güçlükler ortaya çıkabilir.  Ağrı genelde koşu, şut atma ve ani dönüş sırasında (ani tek ayak üzerinde kalınan hareketlerde) artar. Sporcu eğer tek bacağı ile aynı şekilde topa vuruyorsa, sıkça hız ve yön değiştirme yapıyorsa, zorlu bacak açma ve düşmeye maruz kalıyorsa osteitis pubis (kasık ve uyluk iç kısmında ağrı) oluşma ihtimali fazladır.

Her ne kadar sporculara özel bir durum olarak gözükse de; hamilelik ve doğum, jinekolojik veya ürolojik cerrahiler, ağır travmalar, tekrarlayan küçük travmalar, iltihaplı romatizmal hastalıklar, koşma, futbol ve teniste sık olmakla beraber diğer sportif olaylarda da bu hastalık görülebilmektedir.

Osteitis Pubis Tanısı nasıl konur?

 

Osteitis pubis sporcuların uzun süreli tedavi olmasının yanında ameliyat olması durumunda en az 2- 3 ay sahalardan uzak kalmasına neden olabileceğinden dolayı osteitis pubis tanısının doğru konulması ve doğru bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. sporcularda bir aydan uzun süren kasık ağrısı durumunda çekilecek pelvis MRI ile tanı konulabilir. Kasık bölgesinde sık görülen fıtık ağrısı ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır.

Osteitis Pubis nasıl tedavi edilir?

 

Osteitis pubis tedavisinde öncelikle istirahat önerilir. Ağrıyı azalmak için non-steroid anti inflamatuar ilaçlar ve soğuk uygulama kullanılır. Sportif faliyetlerden önce germe ısınma ve germe egzersizleri, spor sonrasında yine buz uygulanması önerilir. Erken dönem sonrasında fizik tedavi, masaj, manuel terapi gibi fizik tedavi uygulamalarından destek alınabilir. Egzersiz terapisi ile karın kasları ve kalça addüktor (uyluk iç)  kaslarındaki  spazm çözülmeli ve kalça abdüktör kasları güçlendirilmelidir.

 

Eğer konservatif tedavi ile ağrılarda azalma olmuyorsa kortizon ve lokal anestezik karışımı iğneler,   uygulamaları kasık gölgesine yapılabilir.

 

Konservatif tedavilerden fayda görmeyen hastalarda, kemik ödem ve iltihabının gidirilmesine yönelik ameliyatlar yapılır.