KALÇA PROTEZİ

Eklem kireçlenmesi nedir? Protez ameliyatı nedir?

Normalde eklem yüzeyleri kaygan ve pürüzsüz bir kıkırdak doku ile kaplıdır. Bu sayede hareketler düzgün ve ağrısızdır. Eklemin yüzey kıkırdağının aşınması, hareketler sırasında sürtünmeyi artırır ve eklem hareketleri kısıtlı ve ağrılı olur. Eklemin hasar görmüş yüzeylerinin değiştirilmesine protez ameliyatı denir.

Ne zaman protez ameliyatı olmalıyım?

Günlük yaşamınızı engelleyecek düzeyde ağrı, hareket kısıtlılığı, bacakta şekil bozukluğu, kısalık varsa veya istirahat esnasında dinmeyen ağrılarınız varsa protez ameliyatı olabilirsiniz.

Protez ameliyatı için yaş sınırı var mıdır?

Kireçlenme nedeniyle protez ameliyatlarının 65 yaşından sonra yapılması önerilir. Bunun sebebi ileride yapılacak protez değişim ameliyatı sayısını azaltmaktır.

Fakat yaş ameliyat zamanının belirlenmesinde kesin bir kriter olmayıp, hastanın yaşam kalitesinin azalması ve ağrının rahatsız edici (analjezik tedavilere cevap vermeyen ve yaşamınızı kısıtlayan) düzeyde olması ameliyatı gerekli kılar. Bu durumun ortaya çıktığı herhangi bir yaşta protez ameliyatı yapılabilir.

Hangi hastalıklarda protez uygulanır?

  1. Eklem artrozu (kireçlenme)
    2. Romatizmal artrozlarda: Romatoid artrit, Ankilozan Spondilit, SLE vs.
    3. Avasküler nekrozda neden olan durumlarda: Kalça kırık veya çıkıklarından sonra, kortizon, metotreksat gibi ilaç kullanımı sonrası vs.
    4. Başarısız ameliyatlar sonrası: Kırık kaynamaması, sorunlu protez ameliyatı
    5. Eskiden geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı artrozlarda

Protez yapılmasının önerilmediği durumlar nelerdir?

  1. Eklem çevresini ilgilendiren aktif enfeksiyon varlığında
  2. Komşu iç organ enfeksiyonlarında
  3. Progresif osteopeni
  4. Nöropatik eklem
  5. Kas hastalıkları, felçi durumlarında
  6. Morbid obezite
  7. Demans, ve kişisel bakım yetersizliği durumları

Protezler hangi malzemelerden yapılır?

Protezler metal (kobalt krom, metal seramik (zirkonyum), titanyum), plastik (polietilen) veya seramik yüzeylerden oluşur.

Protezler vücuduma uyum gösterir mi?

Hangi malzemenin kullanılacağı kişiye ve yapılacak işleme göre farlılık göstermekle beraber, kullanılan malzemeler genellikle vücutta alerjik reaksiyon yapmaz, bozulmaya ve kırılmaya dayanıklıdır.  Toplumumuzda “protezi vücuduna uyum sağlamamış” denilen hastaların çoğunluğu protez enfeksiyonu geçiren hastalardır.

Kalça protezi tipleri nelerdir? Hangi protezin kulanılacağına nasıl karar verilir?

Kemiğe sabitleme yöntemine veya eklem yapan yüzeylerde kullanılan malzemeler göre  kalça protezleri değişik tiplere ayrılabilir. Kullanılacak protezin tipine genellikle hastanın yaşı, kemik kalitesi, yaşam stili ve cerrahın geçmiş deneyimleri ile karar verilir.

 

Protez sabitleme yöntemine göre :

  1. Çimentolu kalça protez: Protezin çimento denilen tıbbi bir dolgu maddesi sayesinde kemiğe tutturulmasıyla yapılır. Bugün kemik yapısı zayıf ileri yaş hastalarda tercih edilmektedir.
  2. Çimentosuz kalça protezi: Günümüzde kullandığımız kalça protezlerinin büyük çoğunluğu çimentosuz tiptedir. Çimentosuz kalça protezlerinin yüzeyinde kemikle bütünleşmeyi sağlayan pütürlü bir yüzey vardır. Bu pütürler içine doğru büyüyen kemik yapısı protez ile kemiğin birbirine kaynaşmasını sağlar, kalça protezini vücudun bir parçası gibi tespit eder.

 

Yüzey malzemesine göre protezler:

  1. Seramik- seramik yüzey: Baş ve yuva seramik malzemeden oluşur. Aşınma miktarı daha az olduğu için dayanım ömrü daha uzundur. 65 yaş altı genç hastalarda tercih edilir.
  2. Metal polietilen yüzey: genellikle 65 yaş üstü hastalarda ve de en çok kullanılan yüzey tipidir.
  3. Metal- metal yüzey: Aşınma materyaline oluşan reaksiyon sebebiyle günümüzde kullanılmamaktadır.

 

Hangi anestezi yöntemi uygundur?

Ameliyat öncesi muayene sırasında anestezi hekimi ile konuşularak hangi yöntemin uygulanılacağına karar verilir. Hastaya göre tercih yapılmakla beraber biz kalça protezi ameliyatlarında daha iyi kas gevşemesi sağladığı için genel anestezi tercih etmekteyiz.

 

Ameliyat ne kadar sürer?

Ortalama 2 saat sürer. Ameliyat hazırlığı bir saat ve ameliyat sonrası derlenme bir saat olmak üzere hasta ameliyathaneden toplam 3-4 saatte çıkmaktadır.

 

Kalça protezinde hangi kesiler ile yapılır?

Günümüzde en yaygın olarak üç değişik kesi veya diğer bir ifade ile giriş yoluyla kalça protezi yapılmaktadır. Giriş yollarının kendilerine göre avantaj ve dezavantjları vardır. Seçim hastaya göre cerrah tarafından yapılmalıdır.

 

  1. Arkaya doğru yan kesi (Posterior giriş): Kalça abdüktör kasına giden sinir kesisi oranını ortadan kaldırdığı için tercih edilmektedir. Kalça arka grup adale ve kapsül kesisi nedeniyle kalça çıkığı riskini artırır.
  2. Öne doğru yan kesi (lateral giriş): Kalça çıkığı riski daha düşüktür. Buna karşın abdüktör kasa giden sinir risk altındadır.
  3. Ön kesi (anterior giriş): Kas kesisi ve sinir kesisi riski en düşüktür. Fakat özel donanım ve alet gerektirir ayrıca kilolu hastalara uygun bir yöntem değildir.

 

 

 

Kalça protezinin ömrü kaç yıldır?

Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımlarının kullanımı ile günümüzde kalça protezlerin sağ kalım ömürleri 20 yıla kadar uzamıştır.  Hastaların kilolarını düşük kaslarını güçlü tutması ve de aşırı zorlayıcı aktivitelerde kaçınması bu süreyi uzatabilmektedir.  Gevşeyen protez veya protez parçaları ameliyatla değiştirilmektedir.  Bu değişim işlemine revizyon ameliyatı denir.

Kalça protez ameliyatında yeni gelişmeler nelerdir?

  1. Protez yapı ve dizaynında gelişmeler: Günümüzde geometrik olarak daha stabil, kemik tutunumu daha iyi olan ve de aşınması düşük protezler geliştirilmiştir.
  2. Cerrahi teknikte ilerlemeler: Artık daha küçük kesiler ile dokulara daha az zarar vererek ameliyatlar yapılmaktadır. Bilgisayar yardımlı (robotik cerrahi) teknikler ile hata payı düşürülmektedir.

 

Protez ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Uzun yıllardır bu ameliyatlar uzman ellerde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Alınan tedbirlere rağmen aşağıda sayılan bazı komplikasyonlar görülebilmektedir:

  1. Enfeksiyon: Tüm cerrahilerde enfeksiyon riski mevcuttur. Kalça protezi sonrası bu oran %0.1-1.5 arasındadır. Vücudun başka yerinde enfeksiyon odağının olması kan yoluyla gelişen protez enfeksiyon riskini artırır. Yine hastanın bağışıklık sitemi bozan hastalıkların olması (örneğin şeker hastalığı, HIV vs.), ameliyat öncesi cilt problemlerin olması, hastanın bakım hijyeninin bozuk olması enfeksiyon riskini artırmaktadır. Ameliyat öncesi enfeksiyon odaklarının kaldırılması, ameliyat bölgesinin iyi hazırlanması, ameliyat öncesi ve sonrası antibiyotik kullanımı, ameliyatta bir takım enfeksiyon önleyici tedbirlerin alınması oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
  1. Protezin yerinden çıkması (kalça çıkığı): Kalça başının yuvadan çıkmasına kalça çıkığı denir. % 5-8 arasında görülür. Ameliyat sonrası 3 ay boyunca istenmeyen hareketlerden kaçınılması, egzersizle kasların güçlendirilmesi kalça çıkığı oluşumunu engellemek için alınabilecek önlemlerdir.
  2. Pıhtı oluşumu: Cerrahi sonrası kullanılmayan bacakta kan dolaşımının yavaşlaması sonrası pıhtılaşma olabilmektedir. Hastanın erken harekete başlatılması, ameliyat sonrası bacaklara bandaj ve basınç cihazı uygulanması, aspirin veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanımı, pıhtılaşmayı önlemeye yönelik tedbirlerdir.
  3. Bacak boy eşitsizliği: Ameliyat öncesi bacak boylarının farklılık olması, daha önce geçirilmiş kalça ameliyatları veya kalça adele yetersizlik veya gerginlik durumu protezin yukarı veya aşağı koyulmasına sonuçta da bacak boyu eşitsizliğine sebep olabilir. 2cm’e kadar eşitsizlikler vücut tarafından tolere edilir daha fazla eşitsizlik durumunda ayakkabı tabanı altına yükseltme verilmelidir.
  4. Damar, sinir hasarı: direk kesi veya ameliyatta gerilmelere bağlı oluşabilir. Gerilmeler bağlı sinir hasarları genellikle geçici olup belli süre sonra geri döner.
  5. Kanama, hematom
  6. Protez çevresi kemik kırıkları
  7. Protezin kırılması veya erken aşınması vb.

 

Kalça protezi sonrası ne zaman ayağa kalkarım?

Yeni protez dizaynları ve modern teknikler sayesinde hastalar ameliyattan bir gün sonra bir el desteği ile basarak yürüyebilmektedir.

 

Kalça protezi ameliyatında hastanede kaç gün yatarım?

Hastanede kalış ortalama 2-4 gün arasında değişmektedir.

 

Kalça protezi sonrası ne zaman araba kullanabilirim?

Ameliyattan 6 hafta sonra sürücü koltuğu yüksek olmak ve öne eğilmemek şartı ile araç kullanabilirsiniz.

 

Kalça protezi sonrası hangi sporları yapabilirim?

Ameliyattan 6 hafta sonra yürüyüşe başlanabilir.  Yüzme, egzersiz bisikleti gibi ani hareket gerektirmeyen düşme riski fazla olmayan sporlar yapılabilir.

 

Ameliyata hazırlık için neler yapmalıyım?

  • Geçirilmiş hastalıklar, ameliyatlar ve kullandığınız ilaçları hekiminize iletiniz
  • Kanamayı artıracak ilaçların kullanımı (hekiminize danışarak) ameliyattan önce aşağıdaki sürelerde kesilmelidir:

– kumadan 5 gün
– plavix 7 gün
– trental 7 gün
– aspirin 10 gün
– tüm vitamin ve katkıları 10 gün
– ağrı kesici (NSAİ) 10 gün
– metotreksat 2 hafta
– diyet ilaçları 2 hafta, önce kesilmelidir.

 

  •  Ameliyat sonrası evinizde, koltuk değneği, yürüteç, tuvalet yükselticisi, banyo ve tuvalet el tutamaklarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Soğuk uygulamak için buz veya soğutucu jel paketlerine ihtiyacınız olacaktır. Önceden bu yardımcıları hazırlayınız.
  • Ameliyat öncesi egzersiz programını öğrenin ve yapın.
  • 2 gün önce sigara içimi kesilmelidir.
  • Bir gece önce banyo yapılır, ameliyat bölgesi antiseptik (%4 klorheksidin glukonat) solüsyonu ile yıkanır. Ameliyat sabahı kişisel hijyen ürünleri (losyon, deodorant,parfüm) kullanılmaz, makyaj yapılmaz ve ojeler çıkarılır.
  • Ameliyattan 8 saat öncesinde hiç bir şey yenip iç İnsülin ve şeker hapları ameliyat sabahı alınmayıp, hastaya uygun serum verilir. Tansiyon ilaçları ameliyat sabahı çok az su ile alınabilir.

 

Protez ameliyatı öncesi egzersizler

Ameliyat öncesi egzersizlerin öğrenilmesi ve yapılması erken iyileşmeyi sağlayacaktır. Ameliyattan bir kaç hafta önce egzersizlere başlanır, egzersizler günde 2-3 kez ve 5 tekrar ile başlanır zamanla sayı artırılır. Egzersiz öncesinde mutlaka yürüme veya bisiklete binme ile ısınma yapın.

  1. Ayakta iliotibial band germe: Bacaklarınızı çaprazlayın. Yavaş yavaş önce sağa eğilip 5 sn. bekleyin sonra düzelin. Aynısını sola yapın.
  2. Oturarak dönme ve germe egzersizi: Oturarak bacağımıza diğerinin üzerinden çaprazlayın. Gövdenizi kıvrık bacağınıza doğru döndürün. Dirseğinizle dizinizi karşı tarafa doğru bastırıp 5 sn. bekleyin.
  3. Diz omuz egzersizi: Dizinizi karnınıza çekip 5 sn. bekleyin.
  4. Diz arkası kasları germe: Her iki elinizle veya bir havlu yardımıyla diz altından uyluğunuzu tutun. Dizinizi tam düz hale getirin. 5 sn. bekleyin.
  5. Bacak yana kaldırma: Yana bacağı kaldırıp 5 sn. bekleyin.
  6. Çapraz kalça hareketi: Alttaki bacağı yerden kaldırıp 5 sn. bekleyip indirin.
  7. Yüzüstü kalça kaldırma: Dizi 90 derece bükün ve kalçadan bacağı kaldırıp 5 sn. bekleyip indirin.
  8. Kalça çevirme hareketi: Yan yatın. Bacak arasına bir yastık koyun. Üstteki bacağınızı aşağı sarkıtırken kalçayı dışa çevirin. Aşağıdaki bacağı 5 sn. tutarak eski pozisyonuna geri getirin. Aynı hareketi diğer tarafa yatarken öteki bacağa uygulayın.

Ameliyatın ilk günü

  • Spinal anestezi yapıldıysa bacak hareketlerinin dönüşü 1-2 saat sürebilir.
  • Ağrı ve bulantınız olursa ilaç tedavisi verilecektir.
  • Anesteziye bağlı olarak kabızlık ve idrara çıkamama görülebilir, hemşirenize iletin.
  • Ziyaretçilerle tokalaşan hastalar sık sık ellerini yıkamalı ve el hijyenine dikkat etmelidir.
  • Tuvaletler yüksek olmalı veya yükseltici kullanılmalı, tuvalete oturup kalkmalarda yürüteç değil duvar tutamaklarından veya tuvalet kenarlarından destek almalı.
  • Banyoda ve yürüme sonrası ıslak zemine kayıp düşmemeye dikkat edin. Yardımsız kalkmayın.
  • 3. günden sonra akıntı yoksa su geçirmez pansumanlar ile banyo yapılabilir.

 

Ameliyat sonrası erken dönemde görülebilecek problemler nelerdir?

– Şişme, morarma: Ameliyat bölgesinde hastadan hastaya farklı düzeyde olmak üzere şişme olabilir. Bu şişlikler azalırken morarmalar görülür. Zamanla bu morarmalar sararak kaybolur.
– Bacakta şişme: İlk ayda bacak aşağı sarkıtılarak uzun süre oturmalar bacakta şişmeyi artırır. Aralıklı olarak bacağın altına yastık konularak yüksekte tutulması şişliği azaltacaktır. Buz, soğuk duş uygulaması, bandaj veya antiembolik çorap giyilmesi şişliği azaltır. Yine şişlik olmaması için egzersiz yapılması önemlidir. Şişliğin azalmaması veya artması durumunda doktorunuza başvurunuz.

Boy farkı: Özellikle kalça protezi sonrası erken dönmede bacak boyunda farklılık olması beklenebilir. Gergin kalça adalelerinin leğen kemiğini bir tarafa eğmesi bu duruma sebep olur. Leğen kemiğinin dengelenmesi 6-8 haftayı bulacaktır.

-Yara Bakımı: Ameliyat yerini kuru ve temiz tutun, ıslatmayın. Su geçirmez pansuman kullanıyorsanız 3. günden sonra duş alabilirsiniz. Yara yerinde kızarıklık ve ısı artışı veya akıntı olursa doktorunuza kesinlikle bildirin! …

 

– Aşağıdaki durumlarda hekiminizi arayın !!!
38 derece üzeri ateş olması, ameliyat bölgesinde gittikçe ağrının artması, şişlik, kızarıklık ısı artışı olması durumu, nefes alma zorluğu, göğüs ağrısı veya hırıltılı solunum durumu.

 

Protez ameliyatı sonrası rehabilitasyon

Ameliyat sonrası erken dönemde egzersizlere başlanması ve düzenli olarak egzersizlerin yapılması eklem hareketini sağlarken ve kas gücünü de artırarak hastaların yaşantılarına daha erken dönmesini sağlar. Her bir egzersizi günde 3-4 kez ve 5 tekrar ile başlanıp gün geçtikçe sayı artırılır. Eğer ağrı, şişme, ısı artışı ve hassasiyet oluşursa egzersiz sayısını düşürün. Halen şikayetler devam ediyorsa hekiminize danışın.

 

 

Kalça protezi sonrası egzersiz programlarını aşağıdaki  videolardan izleyebilirsiniz.

Kalça protezi olan hastalar için önlemler

Kalça protezi sonrası protezli kalça kapsülünün iyileşmesi için veya çıkık oluşumunu önlemek için aşağıdaki hareketlere 6-12 hafta süreyle dikkat edilmelidir.

  1. Yatarken
  • Operasyon yapılan kalça üzerine yan yatmayın
  • Bacaklarınızı bitiştirmeyin, çaprazlamayın
  • Bacaklarınız arasında yastık koyarak düz veya yan yatabilirsiniz.
  • – Günde en az 30 dk sırt üstü dümdüz yatın
  • Protezli bacak altına yastık koymayın

 

  1. Otururken

– Alçak sandalyede ve koltukta oturmayın
– Tuvalet yükselticisi kullanın
– Otururken öne doğru eğilmeyin
– Bacak bacak üzerine atmayın

 

  1. Sandalyeye oturma-kalkma

Otururken dizlerinizin arkası koltuğa/yatağa temas edinceye kadar geri gidin. Yürüteci bırakarak koltuk kenarlarından veya yataktan kollarınızla destek alın ve ameliyatlı bacağınızı ileriye doğru kaydırarak oturun. Otururken öne eğilmeyin.
Ayağa kalkarken bu işlemin tersini yapın. Koltuk/yataktan kendinizi kollarınızı kullanarak yukarıya iterken ameliyatlı bacağınızı ön tarafa doğru uzatın. Asla öne doğru eğilmeyin. Tam düz olunca yürüteç/bastonu alın.

 

  1. Ayaktayken
  • Yerden bir şey almak için eğ
  • Eğildinizde eliniz diz seviyesini geç
  • Ayağınızı aşırı içe ve dışa ç
  • Pantolon, çorap, ayakkabı giyerken 80 dereceden fazla eğilmeyin ve uzun saplı giyinmeye yardımcı alet kullanın.

 

  1. Merdiven Çıkma-İnme
    Merdiven çıkarken SAĞLAM BACAK-AMELİYATLI BACAK-KOLTUK DEĞNEKLERİ sıralamasını izleyin. Merdiven inerken de; AMELİYATLI BACAK-SAĞLAM BACAK-KOLTUK DEĞNEKLERİ sıralamasını izleyin.

 

  1. Yürüteç Kullanırken

Yürüteç ile ani dönüşler yapmayın. Kısa adımlar atın ve sağlam bacağınız ile dönüş yapın. Ayağa kalkarken ve otururken yürüteçten destek almayın.

 

  1. Tuvalet Kullanımı

Unutmamanız gereken önemli bir nokta alaturka tuvalet kullanamayacağınızdır!

Tuvalete Oturma: Bacaklarınızın değdiğini hissedene kadar tuvalete doğru yaslanın. Ameliyatlı bacağınız önde olacak şekilde geriye doğru yaslanırken tuvalet desteğini tutun. Yürüteci bırakın. Her iki kolunuzdan destek alarak kendinizi yavaşça tuvalete yaklaştırın ve oturun.

Tuvaletten Kalkma: Ameliyatlı bacağınızı öne doğru kaydırın ve tuvalet desteğini tutun. Her iki kolunuzu kullanarak ayağa kalkın ve sonra yürütecinizi tutun.
Tuvalette oturup kalkarken ASLA yürütecinizden destek almayın!

 

  1. Giyinme

İç çamaşır, pantolon veya çorabınızı giyerken yardımcı ekipman (giyinme sopası, tutucu) kullanın. ASLA öne eğilmeyin.

 

  1. Yatağa yatma-kalkma

Yatağın kenarı oturun ve yatakta her iki elinizi kullanarak kendinizi geriye alın. bacaklarınızı yatağa alırken, ayrık durmaları için yardım isteyebilirsiniz. Yataktan kalkarken de bu hareketleri tersten yapın.

 

  1. Banyo yapma

Düz zeminde başlangıçta plastik bir sandalyeye oturarak veya ayakta duş şeklinde banyonuzu yapabilirsiniz.

 

 

Kalça Protezi ameliyatı sonrası cinsel ilişki

Genel olarak, cerrahiden 4-6 hafta sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Başlangıçta, hastanın pasif olduğu pozisyonlar tercih edilmelidir. Daha sonra daha aktif rol alınmaya başlanabilir.

 

Protez ameliyatı sonrası hangi sporları yapabilirim? 

Önerilebilecek sporlar: Yüzme, su içi aerobik hareketler, bisiklet, golf, dans vb. Önerilmeyen sporlar: Koşu, sabit ayak üzerinde dönme ve ani hareket gerektiren sporlar (futbol, basketbol vs), temas sporları, ağır işler.

 

Ameliyat sonrası enfeksiyondan korunmak için ne yapmalıyım?

Sizi tedavi eden diğer branş doktorlarının ve diş hekiminizin sizde eklem protezi olduğunu bilmesi çok önemlidir. Tüm dental (diş) müdahalelerde; diş çekimi, kanal tedavisi, diş taşı temizliği dahil; Mide-barsak sistemi veya idrar yollarına yönelik her türlü müdahalede; endoskopi, kolonoskopi, idrar yollarına yönelik kapalı teknik ile yapılan tüm girişimler dahil; Üst solunum yollarına ait hastalık ve müdahalelerde; Tüm ciddi enfeksiyonlarda protezin kan yoluyla mikrop kapmasını önlemek amacıyla antibiyotik korumasına ihtiyaç vardır. Bunun için müdaheleden 1 saat öncesinde ağızdan 2 gr sefalektsin, amoksilin veya enjeksiyon yoluyla sefazolin, alerji varsa 600 mg klindamisin alınmalıdır.