BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?

 Normalde boyun omurları yandan bakıldığında ters “C” şeklinde sıralanmıştır. Omurganın aşırı yüklenmesi, duruş bozuklukları ve aşırı stres gibi nedenlerden dolayı omurga “I” şeklini alır, bu duruma boyun düzleşmesi denir. Uzun süre öne eğik bir şekilde oturmak, aşırı yük kaldırmak, boyuna alınan darbeler, yüksek ve sert yastıklar kullanmak, koltuk ve kanepe gibi rahatsız yerlerde başın uygun pozisyon almadan yaslanması gibi birçok etken hastalığın başlaması için uygun ortamı oluşturmaktadır. Uzun süreli boyun ağrılarıyla kendini göstermeye başlayan boyun düzleşmesi dayanılmaz bir hal alabilmektedir. Fıtık ile karıştırılabilen boyun düzleşmesi ciddi bir sorundur.

 

 

Belirtileri Nedir?

 

Boyun düzleşmesinin en belirgin belirtileri arasında kronik ağrılar ve boyun hareketlerinde zorluklar yer alır. Tanı için radyolojik görüntüleme (film, MRI) yeterlidir. MR’da boynun düz bir hal aldığı görülüyorsa, hastalık başlamıştır. Boyun düzleşmesinin ilerleyen evrelerinde sinir kökleri baskıya maruz kalır. Bu sinirler vücutta nereye bağlıysa o bölgelerde uyuşmaya sebep olur. Genellikle kol ya da bacaklara bağlı olan sinirler, aynı zamanda bu gölgelerde güç kaybı ve karıncalanma yaşanmasına neden olur.

 

 

Boyun Düzleşmesi Tedavisi

 

Boyun düzleşmedeki tedavi hastalığın derecesine göre değişkenlik gösterir.  Boyun düzleşmesinin tedavisinde hastaların yeterince bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Eğer rahatsızlık henüz sinirlere baskı yapacak şekle gelmemiş ise bir uzman fizyoterapist eşliğinde uygulanan egzersizler bu aşamada yeterli olur. Yüzeysel ya da derin sıcak uygulamaları, gevşeme hareketleri, elektroterapi, elektromanyetik tedavi gibi tedavi yöntemleri de boyun düzleşmesi vakalarında uygulanan yöntemlerdir. Aynı zamanda ağrıların dinmesi için boyunluk ve ağrı kesici ilaçlar da bu süreçte kişiyi rahatlatır. Boyun düzleşmesi zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde, zamanla boyun bölgesinde fıtıklaşmaya sebep olabilir. Ancak, hastalık ilerlemiş ve sinir köklerine baskı yapar hale gelmiş ise farklı bir tedavi yolu izlenir. Özellikle, güç kaybı görülüyor ise cerrahi operasyon gerekebilir.